Friday, August 22, 2008

Cara dan Tips Mengecat rumah

Aku dipanggil utk mengecat rumah diSaujana Utama Sg Buloh,asal rumah dicat warna hijau dan tuan rumah suh aku ngecat kembali warna oren..(oren kot...aku rabun warna,kebanyakan org graphic kompem akan 'color blind'...)disebabkan oleh warna hijau makan kepekatan warna oren walaupon x ditambah air maka ianya kena dicat 2 lapis...ada tempat yg perlu 3 lapis...dan warna putih dicat minyak...

Bhgn cat putih asal tuan rumah mahu kekalkan maka aku guna masking tape utk cover bhgn tuh supaya x terkena masa aku ngecat,




..dan pastuh aku mula ngecat bhgn dalam sbab cuaca mendung sekali...dan bila hampir siap bhgn dalam hujan turun dgn gembiranya....maka bhgn luar aku sambung keesokan paginya....


esoknya...



tuan rumah membeli sendiri cat,brand cat jotun bhgn luar sahaja aku menganggarkan sebanyak 6 liter...memang ngam2 jer...utk bhgn luar cat x payah cat wangi...cat wangi elok utk bhgn dalam...

dan aku bg tips yg mana memang aku da cuba kalo kalian nak murah beli cat berbanding jotun tetapi nak wangi kan...contoh cat yg x wangi ialah MAXILITE,kalo nak cat bhgn dalam hanya campurkan saja minyak wangi setengah botol utk 5 liter cat,minyak wangi leh beli kat yg jual minyak wangi kaki lima tuh...sebotol 10hengget tuh...atau lebihan minyak wangi yg ada kat umah tuh.,campurkan sajer...maka wangilah cat didinding tuh nanti...cubalah...ini benar2 kenyataan...bukan cobaan....

DAN INGAT...setiap cat yg hendak di 'kacau; jgn sesekali guna kayu,besi atau apa2 objek...'kacau' atau gaulkan cat dgn cara seakan membuat 'teh tarik'...alihkan dr bekas ke bekas satu lagi dgn cara menarik utk menggauli atau 'mesra'kan sesama insani....itulah cara gaul cat secara 'profesional'...


p/s:gamba tangan bergelang itam aku kecikkan skit sbab cikliat marah kan akuk...huh...

3 comments:

iza said...

mr roin..nak tanya..upah cat luar rumsh teres 2 tingkat depan sahaja berapa...kalu cat dalam kira cammana?

siGelangHitam said...

susah kalo x tgk umah lah kak long...rumah kat mana tuh??

nurul fairuz said...

mr roin..sy baru bli umah pangsapuri kat tasek biru kundang..Laguna Tasek Biru..mybe awal tau dpn leh duduk..masalah skang ni sy x tau la warna apa yg sesuai untuk cat ruang tamu n bilik yido utama..sy x pandai dalam memadankan warna ni...berapa upahnya ekk??